Slumpad post: Sommarprat vecka 6
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Digital-TV

| 2008-11-05, 16:05

Efter att vår mediaspelare gått sönder bestämde vi oss för att skaffa digital-TV. Mediaspelaren kunde schemalägga inspelningar med EPG, pausa i live-TV och strömma filmer från datorn och vi ville därför ha en digital-TV box som klarade detta också.

Ett krav var att boxen skulle vara ansluten till nätverk så vi t ex kan schemalägga inspelningar via internet. Detta begränsade urvalet betydligt eftersom det (konstigt nog) inte är så vanligt. Ingen av de boxar som Com Hem supportar klarade t ex detta.

Till slut föll valet på en Dreambox DM-600C.

Digital-TV kortet från Com Hem kom två dagar efter beställnig, men boxen lät vänta på sig. Vi ville ha med inbyggd hårddisk och den var tydligen restnoterad. Två veckor senare anlände boxen och kopplades raskt in till TV:n. Något snopet var det när vi inte kunde få den att koda av sändingarna – det blev bara en svart ruta och texten “This service cannot be discrabled”.

Efter ett par samtal till Com Hem som alltså inte supportar boxen och mycket letande på nätet visade det sig att Dreamboxen kan hantera Com Hem (vilket vi redan visste) men inte i orginalutförande. Själva programvaran behövde bytas ut och kompletterande programvara behövde installeras för att TV-sändningarna skulle kunna kodas av (läs mer om det här). Detta var inte gjort i en handvändning och krävde bl a ett besök på Claes Olsson för inköp av nollmodemkabel (!) men efter en dag (eller var det två) hade vi fått det att funka.

Efter lite trixande med EPG:n hämtas den nu från internet istället för Com Hem (vilket ger tablå för flera dagar). En liten smolk i glädjebägaren var att VLC inte fungerade så bra som vi trott. Dreamboxen klarar bara av att spela MPEG2 men med VLC kan man koda av alla upptänkliga format (inklusive XVID) till MPEG2 innan den strömmas till boxen. Tyvärr blev prestanda allt annat än bra (det hackar) vilket förmodligen beror på att servern är för klen. Dock har vi en XBox som funkar utmärkt som substitut.

De två inledande veckorna har vi också tillgång till alla filmkanaler så inspelningsfunktionen har gått varm nu.8 kommentarer to “Digital-TV”

 1. […] vi äntligen fick igång Digital-TV med Dreamboxen har allt funkat perfekt ända tills för någon vecka sedan. Då försvann alla […]

 2. […] Teknik och prylar En hel del prylar har det blivit under året, men de flesta har nog faktiskt varit till Joel… Vi vuxna verkar ha det mesta vi behöver redan. På tekniksidan har vi uppgraderat till riktigt snabbt bredband, köpt en laptop, gått över till ip-telefoni och fixat digital-tv. […]

 3. […] på väggen i köket och använda den som “köksdator” – t ex för att läsa recept, titta på TV eller spela […]

 4. […] mot datorn däruppe. Kvar att lösa är att få VLC, som behövs för att kunna streama TV från digitalboxen, och Wine, som behövs för att kunna köra Spotify att fungera i DSL. Något som visat sig vara […]

 5. […] uppgraderade mjukvaran i vår digitalbox och då försvann MultiView, pluginet vi använt för att få flera dagars EPG (Elektronisk Program […]

 6. […] När vi bytte till digital-TV köpte vi en Dreambox – en digital-TV-mottagare med hårddisk och uppkoppling till nätverket (och internet). […]

 7. melissagibso says:

  Hello, – May i sex dating with you?

 8. John says:

  Hello melissagibso,

  No, you may most certanly NOT!

Kommentera