Slumpad post: Dagiskö
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Synkronisering

| 2010-01-31, 11:04

Jag har ofta problemet att något som finns på den stationära datorn i hobbyrummet inte finns i laptopen och vice versa. Att lägga saker på nätverkshårddisken är en lösning, men inte helt klockrent i alla lägen. Häromdagen kom jag att tänka på en annan mysig lösning som jag sen undrade varför jag inte kommit på tidigare – synkronisering.

Eftersom inte datorerna alltid är igång samtidigt används nätverkshårddisken som mellanstation. Vi får då också en backup på köpet.

Ett exempel är foton. Vi “framkallar” vid den stationära men vill även ha bilderna i laptopen. Synkroniseringen, till skillnad från kopiering, gör att man slipper tänka på vad som ska kopieras och från vilken dator – det sköter sig själv. Nya bilder läggs automatisk även på laptopen och dessutom får vi en kopia på nätverkshårddisken. Vi kan nu även “framkalla” i laptopen utan att behöva tänka på att kopiera till den stationära.

Programmet jag tillslut valde heter SynchToys. Det är mycket enkelt och saknar automatik. Dock kan man synkronisera via kommandoprompten vilket gör att man kan schemalägga synkronisering med schemaläggaren, t ex när datorn inte används eller vid uppstart.Kommentera