Slumpad post: Rundberg, Johan: Kejsarens grav
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Min första jerka

| 2012-02-10, 21:18

Ser ibland att bokbloggar svarar på Bokbloggsjerka och nu tänkte jag faktiskt vara med. Veckans jerka lyder:

Vad tycker du om att läsa i en recension (förutom själva recensionen då): författarinformation, ev. filmatiseringar, länkar till sidor som t.ex. Goodreads, Boktipset etc? Kort sagt: hur ser den ultimata recensionen ut enligt dig?

Jag funderar en hel del på det när jag läser olika bokrecensioner på olika bloggar och har kommit fram till följande:

 • Bild på boken.
 • Länkar till andra som skrivit om boken (suveränt sätt att bilda sig en större bild av boken)
 • Länkar till recensioner av böcker av samma författare hos samma bloggare.
 • Om det är en favoritförfattare gillar jag att få reda på om jag behöver läsa dem i ordning eller inte.
 • Gillar när böckerna får betyg.
 • Gärna annan kuriosa om författaren eller områden där boken utspelar sig, med länkar.
 • Bokfakta är bra och jag önskar att jag hade haft med det på mina, fast jag tröstar mig med att det finns på adlibris dit jag länkar.
 • Länk till adlibris så att twingly kan hitta så jag hittar recensionen från adlibris.
 • Gillar när recensionerna följer ett visst format – hos en och samma bloggar då såklart, inte samma hos alla.
Allt ska gärna vara ganska kortfattat för jag läser sällan långa poster.

Gillar inte baksidetext (finns ju på sajter som säljer boken) och gillar inte långa utdrag om handlingen – för jag vill ju inte veta vad som händer. Förutom då jag faktiskt redan har läst boken, då är det jätteintressant att läsa om handlingen och hur någon annan uppfattat den (dock inte baksidetexten).10 kommentarer to “Min första jerka”

 1. Anna says:

  Håller med dig om korta texter, jag vill kunna läsa dem fort. Behöver inte vara ytliga men gärna korta.

 2. Precis, man har ju olika syften med sin recensionsläsning beroende på om det är en läst eller oläst bok!

 3. Monika says:

  Det verkar som att det optimala vore en checkbox av något slag, där bloggläsaren får välja om den läst boken eller ej. Om man läst boken får man en helt annan text. Fast det skulle ju ta en evinnerlig tid att skriva ihop en dylik recension 🙁

 4. Boklusen says:

  Håller med dig om att bokrecensioner inte ska vara för långa och definitivt inte avkopierade av en baksidestext!

 5. Lotten says:

  Där var några saker jag inte funderat över, som samma författare hos samma bloggare och ordningsföljden

 6. Sue says:

  Åh, vilken cool idé att kunna dölja vissa delar av en post. Kanske finns plugin för sånt!
  Tack för kommentarer 😛

 7. Monika says:

  Jag brukar skriva med vit text om jag känner mig tvingad att skriva något som kan uppfattas som en spoiler, då får läsaren själv bestämma om hon/han vill läsa det. Såg det i en anna blogg och apade efter direkt 🙂

 8. Sue says:

  Ah, vilken smart idé!

 9. Annika says:

  Välkommen till jerkan!

  Jag länkar alltid till Bokus men jag kanske måste tänka om och även länka till Adlibris?!

  Vilken rolig och lärorik debatt ditt inlägg har skapat och jag har lärt mig massor av denna veckas omgång av jerkan. Kul!

 10. […] får följa tre tjejer och hur de tar sig igenom varsin kris. Jag hade som vanligt inte läst baksidetexten och fick faktiskt göra det efter att ha läst nästan två kapitel och känt att det inte hände […]

Kommentera