Slumpad post: En extra sladd!
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Asimov, Isaac: Prelude to Foundation

| 2006-08-20, 9:47

Prelude to FoundationIsaac Asimov skrev den fantastiska serien Foundation är en trilogi som handlar om matematikern Hari Seldon som uppfinner ett sätt att förutsäga framtiden, och en snillrik plan som spänner över tusentals år för att förändra den till det bättre.

Senare skrev han denna bok som handlar om tiden innan den som Foundation-serien beskriver. Tyvärr är denna inte alls av samma kaliber. Den är lång och otroligt segdragen, och ibland snöar han in på små detaljer som beskrivs i det oändliga och som senare visar sig sakna betydelse helt. Iofs har den några ljuspunkter med några för Asimov så typiska “överaskningar” som ställer allt på ända, men de kommer inte förrän precis i slutet av boken.

Boken får bara två robotar av fem möjliga.5 kommentarer to “Asimov, Isaac: Prelude to Foundation”

 1. Anna says:

  Oj vad snabb du var att läsa ut boken! Men jag kan inte säga att jag blir särskilt sugen på den.

 2. sue says:

  Jag har fått den berättad för mig så jag ska inte läsa den 😯

 3. Peter says:

  Det var bra länge sedan jag läste den där men visst minns jag det som att den inte var lika bra som Stiftelse-trilogin. Läste en hel del Asimov i 20-årsåldern.

  Tror jag har en ny-översättning av Jag, robot här nånstans. Minns inte om jag läst den.

  Andra favoriter då var förstås 2001 och andra klassiker. Vi läste också en del i en serie som översatts och givits ut av Sam J Lundwall som vi uppfattade som något av en SF-guru.
  /Peter

 4. Syster yster says:

  Jag läste trilogin (alla sju eller åtta delarna eller vad det nu är) för rätt många år sedan och tyckte att de var super (faktum är att jag en gång i studietidernas begynnelse närde en liten dröm om att göra psychohistory av antropologin…:-). Nu läste jag om “Prelude…” nyligen och tyckte fortfarande att den var ok, men när jag fortsatte med “ur-trilogin” kändes den bara hoppig och fladdrig. Tyckte riktigt bra om “Robots of dawn” ( och föregående Caves of steel och The naked sun) däremot! Gillar nog sammanhängande historier bättre… 🙂

 5. Jonas says:

  Stiftelsen är något jag funderat av och på att ge mig på (och även försökt både en och tre gånger), men den är mig alltid övermäktig.
  Jag håller mig till lite “snabbare” böcker/bokserier som känns lättare att komma in i och ta sig igenom.

Kommentera