Slumpad post: Bra bokblogg
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Frilägga bilder

| 2011-03-05, 21:34

Nu när jag börjat sy kläder så har jag insett att jag vill göra som de flesta andra på sybloggar – frilägga kläderna på bilderna så man slipper se trist bakgrund. Bildmanipulering är något jag aldrig sysslat med, mer än att använda inbyggda funktioner i Picasa såsom att beskära bilder.

John har pysslat med sånt tidigare så jag bad honom om ett enkelt sätt, inga krångligheter eller extra finesser. Eftersom han passande nog fick Photoshop Elements (5.0) av Syster yster i julklapp fanns ett lämpligt program.

 1. Från Picasa, högerklick och välj öppna med Photoshop elements.
 2. Dubbelklicka på lagret och klicka ok.
 3. Välj trollstaven och klicka på bakgrunden som du vill få bort. Fortsätt sen klicka medan du håller nere shift. Ett steg går alltid att ångra med ctrl-z.
 4. Tryck delete (markera inte något annat än det du just markerat med trollstaven).
 5. I menyn, välj Markera -> Omvänd.
 6. Skapa nytt lager (via en liten post-it-ikon).
 7. Spara markering genom Markera -> Spara markering.
 8. Fokus på rutan med bilden. Tryck ctrl-d. – Tar bort trollstavsmarkeringen.
 9. Välj färghinken och klicka på bilden. Se till att ha nya lagret valt. Bakgrunden blir nu vit. Om hela bilden är vit så byt ordning på lagren (drag-and-drop)
 10. I menyn, välj Markera -> Läs in markering. Skapa ny.
 11. På specialeffekter dubbelklicka på den effekt man vill ha (tex Lagerstilar -> Skuggor -> Hög). Se till att ha valt rätt lager.
 12. Välj ikonen för Beskärning och markera i bilden. Dubbelklicka i bilden när du är klar.
 13. I menyn, välj Arkiv -> Spara för webben.
 14. Välj passande alternativ (tex Jpeg, och ange storlek). Tryck Ok.
 15. Nu kan man om man vill spara filen som psd-fil.

Som man förstår av beskrivningen ovan så är jag verkligen novis på detta. John visade mig en gång och jag tyckte jag hängde med. En vecka senare när jag skulle testa själv så kom jag till steg 3, sen var jag lost. Helt lost. Hade inte den blekaste om hur jag skulle göra sen. Så John fick berätta igen och då skrev jag verkligen ner varje litet mikrosteg (se ovan). Hoppas självklart att jag inom en snar framtid kan ha lärt mig lite mer 🙂5 kommentarer to “Frilägga bilder”

 1. Syster Yster says:

  Snart jonglerar du lager, masker och filter som om du aldrig har gjort annat! 😀 Vill man lära sig grundliga grunder i PS är moderskeppet.se en bra plats att börja på!

 2. Sue says:

  Tack för tipset! Ska se när jag vågar ta vidare steg i det hela. Insåg redan när jag följde instruktionen för första gången helt själv att jag missat något eftersom ett steg inte gick att genomföra. Men det gick bra ändå 😀

 3. […] har faktiskt sytt klart fyra par byxor till grabbarna. Dock går det apdåligt med att frilägga bilderna så bloggposter om dem kommer när John är frisk nog att visa mig (eller göra åt mig…). […]

 4. […] problem. Klippte ut igår kväll och började sy lite och sen resten idag. Lyckades till och med frilägga bilden hur snabbt som […]

Kommentera