Slumpad post: Scen till dagis
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Att mäta speltid

| 2019-03-09, 9:21

Barnen har fått använda datorn ganska fritt utan restriktioner. Men på senare tid har vi kommit fram till att det behövs viss begränsning av speltid. När det var bestämt kom nästa fråga – hur ska vi mäta speltiden?

Det finns ganska många halvdåliga alternativ, exempelvis

  • Vi har en router där man kan sätta vilka tidpunkter en dator får använda nätverket.
  • Microsoft har en familjedel där de påstår att man kan mäta skärmtid för ett visst konto
  • Barnen skulle kunna hålla reda på det själva

Vi tyckte att det bästa skulle vara att kunna mäta veckotid – d v s summera veckovis utan hänsyn till när på dygnet eller hur mycket per dag. Så routerns funktion funkar inte eftersom man där bara kan ställa in från- och till-tid per dag.

Microsofts familjedel visade sig räkna fel! Och inte lite fel heller utan det verkar vara helt påhittade värden. Alltså helt värdelöst.

Att hålla reda på det själv provade vi – men det är för svårt. Jag vet själv hur svårt det är att mäta t ex arbetstid, man glömmer och det blir opålitligt.

Nu tror vi dock att vi kommit på den klockrena lösningen. Att mäta den tiden som skärmen används med en energimätare. Det är ju faktiskt skärmtiden som vi vill mäta. Jag kollade på lite olika energimätare, men hittade ingen som sa sig kunna mäta tiden som en apparat drar ström, men eftersom alla kan mäta energiuttag och skärmen drar ungefär lika mycket hela tiden den används, går det att räkna om till tid (om man vet effekten, vilket mätaren också kan ha koll på). Skärmen går ner i sparläge när den inte används och då drar den inget. Barnen kan också stänga av skärmen skälva när de inte använder datorn, något de snabbt lärde sig, eller stänga av datorn förstås.

Jag köpte två stycken X4-Life Inspector III energimätare på Conrad á 205 kr. Det visade sig att de faktiskt även kunde mäta tid som skärmen använts vilket förenklade det hela avsevärt. Dessa kopplade jag in i strömuttaget för skärmarna.

Jag satte också upp ett Google Forms formulär så att vi enkelt kunde fylla i tid och energi några gånger i veckan och spara ner till ett spreadsheet via telefonen.

Så, nu har vi börjat med att begränsa på 15 timmar/vecka och mätningen funkar perfekt. Kvarstår bara att övertyga barnen att anpassa sitt spelande så att timmarna räcker till.Kommentera