Slumpad post: "Jag hinner före dig"
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Internet EPG för Dreambox

| 2008-11-05, 9:34

Den elektroniska programguiden (EPG) fås från kabelnätet från leverantören (i mitt fall Com Hem). För att spara på trafiken i kabelnätet uppdateras den ganska sällan och ofta ser man bara vilket program som sänds just nu och nästa. Inte optimalt om man vill schemalägga inspelningar eller se vad som sänds i helgen etc.

Dreamboxen har ju dock nätverksuttag så om den är ansluten till internet kan man hämta EPG därifrån och därmed få kontroll över hur många hur många dagar framåt man har tillgång till.

Det finns många sätt att göra detta på men jag valde använda programmet MV (MultiView) och gratis-tjänsten XMLTV. MV är ett program för att visa EPG på Dreamboxen och som bl a hantera XMLTV som är en tjänst för att skapa programtablåer för de flesta kanaler och för flera dagar framåt.

Installera MV (Gemini)

 1. Gå till “Blue panel” och välj “Addons” och sedan “Download”.
 2. Välj “Plugins” och sedan “MultiView” och OK för att installera.
 3. Du hittar nu MultiView (MV) under “Blue panel” -> “Plugins”.

Nu behöver MV konfigureras för att hantera XMLTV. Programtablåerna laddas ner dator och läggs över på Dreamboxen varje dag. Detta kan enkelt schemaläggas i Windows eller Linux.

Skapa XMLTV tablå (Windows)

 1. Ladda ner grabbern som används för att hämta programtablån och packa upp i en katalog utan mellanslag i pathen (t ex c:\xmltv).
 2. Starta grabberns konfiguration för svenska tablåer med kommandot “xmltv tv_grab_se_swedb –configure”. Här får du välja vilka kanaler som ska laddas ner – välj bara de du ska ha eftersom det annars tar längre och belastar deras server i onödan…
 3. Skapa sedan tablån med kommandot “xmltv tv_grab_se_swedb –days 3 –output tv.xmltv”. Här skapas tablå för 3 dagar till filen tv.xmltv.
 4. Ladda upp filen tv.xmltv till din Dreambox med FTP. Lägg den i katalogen “/media/hdd/mv/myxmltv” (skapa kataloger som inte finns).

Konfigurera MV för XMLTV

Konsultera gärna MV manualen där det mesta finns förklarat.

 1. Hämta filen “/etc/tuxbox/config/mv/inputs.txt” med FTP och öppna i en editor. Ändra raden som börjar med “MyXMLTV” så att det står “MyXMLTV x l f 3600 myxmltv 3 tv .xmltv -“. Tredje kolumnen anger “Latin encoding” och behöver ändras för svenska tablåer. Femte kolumne anger justering för tidszon i sekunder (+1 timme för sverige alltså). Sjunde anger antal dagar framåt. Spara och ladda upp till Dreamboxen igen.
 2. Starta MV (gå till “Blue panel” -> “Plugins” -> “MV”). Tryck på “Menu” på fjärrkontrollen för att få upp MV-menyn. Välj “Input Config”.
 3. Här ställer du in vilka källor du ska hämta tablån ifrån. Lägg till en ny rad och välj “MyXMLTV”. Tryck grön knapp för att bekräfta.
 4. Välj “Alias Manager” från menyn. Här parar du ihop kanalnamn i Dreamboxen med kanalnamn i xmltv.tv filen.
 5. Välj sedan “Load EPG data” för att ladda om programlistan. Det kan ta lite tid att ladda EPG första gången eftersom den konverteras till ett annat format.

Om allt gått som det ska har du nu EPG från XMLTV i programlistan i MV. Dreamboxens egen EPG påverkas inte utan visar fortfarande den sunkiga EPG från din leverantör. Givetvis kan man schemalägga inspelningar från MV (med grön knapp).

Jag gjorde så att jag ställde in min “Quickbutton” (gul knapp) på att starta MV.

De som fixar så att det finns programtablåer tillgängliga via XMLTV gillar inte att man laddar ner tablån mer än en gång per dag (helt onödigt dessutom). De vill också att man hämtar tablån på olika tider varje dag (!) – detta för att inte få prestandaproblem vissa tider. I schemaläggaren i Windows Vista går det att schemalägga så att man lägger på ett randomiserat “delay” på den tid man schemalagt. Schemalägg alltså 00:00 och lägg på ett randomiserat delay på upp till 24 timmar.

Jag har skapat en bat-fil för att ladda ner programtablån och den ser ut såhär:

xmltv tv_grab_se_swedb –days 3 –output tv.xmltv
ftp -s:db.ftp
echo %date% %time% >> run.log

Första raden laddar ner för 3 dagar. Andra laddar upp till dreamboxen med scriptet db.ftp. Sista raden loggar vid vilken tid uppdateringen skedde – den raden är alltså helt onödig men kan vara intressant om man vill se om och när uppladdning skett. FTP-scriptet db.ftp ser ut såhär:

open 192.168.1.205
root
dreambox
cd /hdd/mv/myxmltv
put tv.xmltv
disconnect
quit

Min dreambox har IP-adressen 192.168.1.205 och det kan skilja mellan olika boxar/nätverk. Användarnamnen jag angett är default root/dreambox om du inte ändrat.4 kommentarer to “Internet EPG för Dreambox”

 1. […] lite trixande med EPG:n hämtas den nu från internet istället för Com Hem (vilket ger tablå för flera dagar). En liten […]

 2. milad says:

  hej . snälla jag brhöver hjälp . jag har en dreambox och jag vet inte hur man anslutar till internet ? snälla hjälpa migg

 3. John says:

  Hej Milad,

  Det finns massor med hjälp på internet. Prova att googla på t ex “dreambox internet setup” så får du upp massor med sidor där du kanske kan hitta lösningen på ditt problem. Lycka till!

  /John

 4. Björn says:

  Bokmärke på denna! Grymt informativt, och det är den röda tråden som följer allt du lägger upp (vad jag läst hittills 😀 )
  Tack o bock

Kommentera