Chokladtryffel med mintsmak

Antal: Beror på hur man gör. Rullar man blir det ca 40 st, annars det dubbla.
Ingredienser
2 dl vispgrädde
50 gr smör
300 gr mörk choklad
0,5 dl florsocker
Ev: smaksättning med Peppermyntolja, Calvados, Baileys, Kaffelikör eller Whisky
Dekoration:
Kakaopulver
50 g mörk choklad
Instruktioner
1. Värm försiktigt upp vispgrädde och smör till kokpunkten.
2. Dela chokladen i små bitar och tillsätt denna. Rör till dess att chokladen har smält.
3. Blanda i florsocker och eventuell smaksättare. Om man vill ha lagom mintsmak så tycker vi 5-6 droppar är passande.
4. Här kan man nu göra på två olika sätt. Det vi tycker är enklast är att direkt ha ner smeten i knäckformar och hoppa över dekoration. Om man vill testa ett annat sätt kan man sätta smeten att svalna i kylskåp i ett par timmar. Täck med plastfolie.
5. Forma till runda kulor (inte så enkelt med varma händer som smälter chokladen…).
6. Välj mellan att rulla kulorna direkt i kakao eller att smälta mörk choklad och rulla kulorna i. Sikta gärna över lite kakao som dekoration även om du rullat i mörk choklad. Förvara svalt.
Tänk på att tryffel är godast vid en temperatur på ca 15 grader. Ta därför ut tryfflarna ur kylen i god tid före servering. Då smakar de bäst!
(Inspiration: julgodis.se)
[…] så vi behövde fylla på förrådet. Vi hann förutom lussekatter göra klassiska vaniljhorn och chokladtryffel med mintsmak; de som gjordes när syster yster var här var oxå […]