Avocadopaj

På nyårsafton testade vi en förätt med favoriten avocado som var mycket god.
Ingredienser:
Pajdeg:
- 100 g smör eller margarin
- 3 dl vetemjöl
- 2-3 msk vatten
Fyllning:
- 3 avokador
- ½ liten gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- ½-1 röd chili (färsk)
- 1 tsk salt
- 1 krm vit- eller svartpeppar
- 1 msk pressad citron
- 2 dl crème fraiche
Garnering:
- 1 kg räkor (med skal)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Hacka samman matfett, mjöl och vatten till en pajdeg.
- Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. Lägg en folieremsa runt kanten. Låt pajskalet vila svalt en stund.
- Grädda ca 10 min i nedre delen av ugnen. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 5 min. Låt pajskalet svalna.
- Skala och kärna ur avokadorna. Lägg dem i en matberedare. Skala lök och skär i klyftor. Skala vitlöken. Skölj och kärna ur chilin. Lägg klyftad lök, vitlök, chili, salt, peppar och citronsaft i matberedaren och gör en slät smet.
- Blanda i crème fraiche.
- Häll avokadosmeten i pajskalet.
- Låt stå kallt ca 30 minuter (om den ska stå längre än så bör man stänka lite pressad citron över för att förhindra att avokadon mörknar).
- Skala räkorna och servera dem med pajen.
(Inspiration: Salt&Peppar)
[…] Vi skulle ha med förrätt och alkoholfri dryck (två gravida). Vi valde att testa ett recept på Avocadopaj – blev […]