Bergis

Arbetstid: 15 minuter
Jäsning: 1 timme
Tid i ugnen: 50 minuter
Antal bröd: 2 limpor
Ingredienser
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2 tsk salt
1 dl vallmofrön (gärna blå)
3 dl (165 g) dinkelmjöl
ca 11 dl (660 g) vetemjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen i degskålen.
- Värm mjölken till 37 grader i en kastrull.
- Häll mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt olja, salt, dinkelmjöl och vallmofrön (spara lite för dekoration).
- Rör ordentligt.
- Tillsätt sen lite vetemjöl i taget. Degen ska bli elastisk och inte för torr.
- Knåda degen direkt till två limpor som du lägger på en plåt.
- Låt bröden jäsa under kökshandduk i en timme.
- Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrön.
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Sätt in plåten i den kalla ugnen, nedre delen.
- Grädda i ungefär 50 minuter.
- Låt bröden svalna på galler.
[…] blev ett nytt recept som vi testade, Bergis, och som vanligt hjälpte Joel till. Det märks att han kommer ihåg vad vi gjort tidigare i […]