Slumpad post: En tur till Farsta
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Förvaringslåda

| 2007-05-30, 20:36

Färdig lådaMånga av våra grannar har byggt förvaringslådor som de har i förstugan utanför ytterdörren. Det verkade väldigt praktiskt att ha t ex återvinning i så jag bestämde mig för att bygga en. De flesta hade byggt den av brädor med lite mellanrum mellan men eftersom vi ville ha tidningar etc i den så ville vi att den skulle hålla tätt för regn. Den behövde inte ha någon botten men den skulle gå att sitta på.

VirkeVid ett besök på Bauhaus hade de limträskivor i furu som var 40×120 som annonsvara för 56 kr/st. De skulle passa perfekt eftersom lådan skulle vara 120 bred och 40 djup. Höjden borde iofs vara 60 cm men jag tänkte att man kunde såga en limträskiva i två delar på längden för att få de extra 20 centimetrarna. Alltså inköptes fem st och även fyrkantsstav på vilken limträskivorna skulle fästas i hörnen.

Omålad utan lockOmålad med lockSjälva ihopsättningen blev inte så komplicerad eftersom limträskivorna redan hade rätt dimensioner. De extra 20 cm höga skivorna på fram och baksidan fästes på insidan med beslag så att det inte skulle knarra och bli buktigt. Locket fästes med tre gångjärn på baksidan.

HalvmåladJag tänkte att samma färg som vi använt till terassen och golvet på förstugan skulle passa bra att måla lådan i. På Bauhaus kom vi på det precis när vi skulle gå, så jag sprang och hämtade en hink mörkbrun lasyr. Dessvärre visade det sig efter att jag börjat måla att det egentligen var brunsvart vi skulle ha. Dock tänkte jag att jag förmodligen lika gärna kunde måla några gånger med den mörkbruna och bara den sista trykningen med en brunsvart (som då kunde inhandlas senare).

Efter en strykningEn annan sak som jag insåg efter första stykningen var att det torra furuträet sög åt sig lasyren väldigt snabbt och att det blev väldigt “flammigt”. I efterhand har jag insett att man bör göra första strykningen med färglös lasyr som träet kan suga åt sig utan färgskillnader för att sedan göra resterande med den “riktiga” färgen. Så kanske det blir nästa gång… eller inte… Med tillräckligt många stykningar borde ojämnheterna försvinna, men efter fyra strykningar (varav sista med svartbrun lasyr) fick det räcka.

Efter fyra strykningar Här är lådan målad för fjärde gången. Jag har också satt på bärhantagen på sidan.

Närbild efter målning Närbild på locket. Lasyren blir ganska cool när träet lyser igenom.

Öppen med återvinning iOch såhär blev den färdiga lådan med återvinningspåsarna i. För att enklare kunna öppna locket har jag skruvat fast ett smitt hantag på ovansidan av locket. Eftersom staketet står precis bakom lådan gick inte locket att öppna så mycket att det stod kvar. Detta fick lösas genom att en krok skuvades fast i staketet i vilken hantaget kunde hakas fast när man öppnade lådan 🙂Kommentera