Slumpad post: I en skattkista
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Köksdatorn igång!

| 2009-01-19, 19:52

Igår fick jag problem att boota köksdatorn från USB vilket var ett krav för att det skulle vara någon idé att ha den. Nu har jag dock löst detta! Jag bootar från en floppy som sedan initierar USB-minnet och laddar Linux därifrån. Jag använder DSL (Damn Small Linux).  Såhär installerar man DSL på USB och såhär fixar man bootdisketten.

Det coola är att jag nu har en dator som

 • är helt ljudlös.
 • bara drar bara 24 W.
 • använder hårdvara som kanske kostar max 500 kr .
 • när jag kör “Remote Desktop” (rdesktop i Linux) till den stationära datorn hemma är det som att sitta vid den (d v s Windows och en kraftull dator).

Det som återstår nu är att försöka få det att funka med någon annan Linuxdistribution än DSL – den sög verkligen. Pendrive Linux Ubuntu skulle vara mycket trevligare (och det ska gå). Sen måste jag dra lite nätverkskabel och bygga hyllan som den ska monteras på.9 kommentarer to “Köksdatorn igång!”

 1. Sue says:

  O vips har vi fyra fungerande datorer i hemmet – på tre personer – varav en inte använder datorer ännu. Hmm…

 2. John says:

  Fast en är ju faktiskt en server… 😳

 3. sandra says:

  Har ni får många har jag 2 barn som vill ha varsin laptop…det är bara att sända…jag kan stå för porto :mrgreen:

 4. John says:

  Jag har en hårddisk (som låter som en svarv) över… Kan det vara nåt? 😉

 5. Niklas says:

  Jag har en, eller är det möjligtvis två, eller kanske till och med TRE bärbara datorer som jag skulle vilja ha din “kökslösning” på John. Det är inte roligt när du skriver dina lösningar och jag inte fattar någonting…blir helt deprimerad 😥

 6. sandra says:

  Tack men Nej tack! John 😉

 7. John says:

  Jag har en, eller är det möjligtvis två, eller kanske till och med TRE bärbara datorer som jag skulle vilja ha din “kökslösning” på John.

  Du skulle kunna använda dem som tunna klienter via RDP ungefär såhär:

  1. Du har en stationär “server” (kan vara windows XP) som fungerar som Terminal Server.
  2. På laptoparna installerar du DSL.
  3. Koppla sen upp laptopen mot “servern” med rdesktop.

  rdesktop (eller Terminal Servier) funkar ungefär som VNC fast med ett protokoll som heter RDP och som redan finns i Windows.

  På laptopen kan du givetvis ha vilket OS som helst (även windows) men DSL kräver extermt lite systemresurser (ca 20 MB RAM och 50 MB hårddisk) och kan dessutom installeras på ett USB-minne (så slipper man hårddisk). Kan bli lite problem med WLAN o sånt med DSL som kan vara bra att tänka på…

 8. […] att John fixat med köksdator så verkade visst Linux hemskt intressant och eftersom en hårddisk från mediaspelaren låg och […]

 9. […] att köksdatorn ska fungera krävs nätverkskabel och eftersom den står i köket behöver kabel dras in dit. Jag […]

Kommentera