English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Nätverkshårddisken försvann

| 2012-03-05, 10:45

När vi var i Säfsen hade vårt bostadsområde hemma problem med återkommande strömavbrott. Strömmen gick och kom tillbaka med jämn mellanrum några dagar.

Väl hemkomna upptäckte jag att nätverkshårddisken var otillgänglig. Eftersom vi lagrar ganska mycket där, bl a alla lösenord, bilder, filmer, backuper m m kändes detta lite oroande. Det konstiga var att jag hittade IP-adressen men kunde inte komma åt filerna eller web-gränssnittet. Efter lite funderande kopplade satte jag det i samband med strömavbrotten och min teori är att när strömmen kom och gick hela tiden, gick diskens operativsystem helt enkelt sönder…

Operativsystemet, förmodligen något linuxbaserat system som är anpassat till just den här apparaten, ligger i ett litet chip inne i disken och kallas “firmware”, men hur kommer man åt det egentligen? Jag gick in på tillverkarens hemsida och laddade ner senaste versionen av firmware, uppdaterade nätverkshårddisken enligt deras instruktioner och vips fungerade allt igen.

Puh…Kommentera