Slumpad post: Raffe på insta #56
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

En månad med min Chromebook

| 2012-04-08, 15:47

För en dryg månad sen köpte jag min Samsung Chromebook från England. Den har inte lanserats i Sverige än men jag har ännu inte hittat någon nackdel med det. Tangentbordet är engelskt, men layouten är svensk. Jag fick också köpa en svensk strömkabel på Clas Olsson (59 kr).

Jag gillar den verkligen! Den är lätt, har lång batteritid, startar otroligt snabbt och är lätt att använda. Eftersom den har ett så enkelt operativsystem (en webläsare) behöver man inte konfigurera något alls. Skulle jag tappa bort datorn, skulle jag kunna köpa en ny och vara tillbaka där jag slutade på 2 minuter.

Den snabba uppstarten gör att man inte drar sig för att stänga av den (eller stänga locket) och jag tvekar sällan att använda den för aldrig så små saker eftersom man kommer igång direkt.

Batteritiden (ca 8 timmar) gör att jag inte tänker så mycket på batteristatus. Tar jag med den någonstans behöver jag inte ta med laddare.

Min version har bara WiFi – inte 3G. Min telefon har dock stöd för WiFi hotspot vilket gör att jag alltid kan koppla upp mig – det blir dock en smula omständigt. Hittills har jag inte använt den så mycket utanför hemmet. WiFi:t har hittills alltid fungerat klockrent och kopplar upp sig på några sekunder.

Storleken och 12,1 tum vikten 1,5 kg är precis lagom för mig. Tangentbordet och musplattan liknar de på Apples datorer tror jag. Det är ganska få tangenter vilket gör att de inte är ihoptryckta vilket är väldigt bra för mig – det blir enklare att skriva, men många dubbelkommandon (som man snabbt lär sig). Musplattan saknar knappar, man trycker ner hela plattan – det är lite invänjning, men jag har vant mig nu. Skärmen är ingen jättehit direkt, men duger för mig iallafall.

Eftersom den “bara” innehåller en webläsare blir användandet begränsat. Dock inte så mycket som man skulle kunna tro. Google har nog haft en ganska långsiktig strategi och Cromebooken passar fint in bland deras andra tjänster som Google Docs, Gmail, Reader, Picasa, YouTube etc. Allt man gör med Chrome i en “vanlig” dator funkar givetvis finfint, och Dropbox gör att jag har tillgång till filer. Jag synkar också bilder jag tar med telefonen med dropbox, så de blir tillgängliga direkt när jag tar dem – mycket smidigt.

Det enda jag faktiskt saknar är Spotify, som jag inte kan få att funka med en Chromebook. Förhoppningsvis kommer det, men till dess får jag ta till telefonen för det.

Sammantaget tycker jag Chromebooken är en fantastisk pryl och passar mig perfekt. Enkel och tillgänglig. Lite begränsad, så kanske ska det inte vara husets enda dator. Dock i dessa tider av ultrabooks och plattor tycker jag det är svårslaget med en så lättanvänd dator, med inbyggt tangentbord (!) som kan så mycket, har batteritid på 8 timmar, SSD-disk och bara kostar 3 500 kr.

Jag undrar lite över hur framtiden för Chromebook ser ut egentligen. Det känns som Chrome OS och Android överlappar varann lite – kanske kommer de slås ihop eller kanske finns det marknad för båda. Jag har hört rykten att det snart kommer fler modeller av Chromebooken med lite bättre hårdvara. Hoppas också att den lanseras i Sverige snart, men som sagt – att köpa den från England funkade fint för mig.

 Kommentera