Slumpad post: john.nu har flyttat...
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Att avinstallera Norton Antivirus

| 2009-09-19, 19:44

Norton Antivirus/Internet Security är enligt mitt förmenande ett riktigt skit-program. Inte nog med att det ofta beskylls för att inte klar av att skydda mot virus och spyware, utan det tar även över och slöar ner datorn något helt ofattbart. Därför brukar jag alltid avinstallera det så fort jag stöter på det och avråda alla och envar att använda det. Och stöter på det gör jag – det verkar som alla nya datorer har detta förhatliga program förinstallerat.

Häromdagen hjälpte jag en granne som redan hade en licens av F-secure att komma igång med en ny laptop. Givetvis fanns en 30-dagars version av Norton förinstallerat. F-secure kan inte installeras när det finns andra antivirusprogram på datorn, men att avinstallera Norton visade sig inte vara det enklaste. När datorn startades dök ett programmet upp med en jättestor aktiveringsknapp, men ingen stäng-knapp – det gick alltså inte att stänga programmet utan att trycka på aktiveringsknappen, och programmet gick inte att avinstallera så länge det var igång…

Jag försökte hitta programmet i autostarten men gick bet även där. Jag körde även Norton Removal Tool som ibland behövs när man har problem att avinstallera skit-Nortons skit-produkter, men även det misslyckades. Många osande eder senare kom jag på hur man gör.

  1. Öppna aktivitetshanteraren (högerklicka på task-baren och välj Aktivitetshanteraren).
  2. Gå till fliken “Program” och välj “Norton…”
  3. Klicka på “avsluta”
  4. Gå till Kontrollpanelen och “Lägg till/ta bort program” (eller “Program och applikationer” i Vista).
  5. Välj “Norton…” i listan över installerade program och välj avinstallera.

Ett alternativ till Norton Antivirus, som dessutom är helt gratis är Avast. Jag har använt det ganska länge nu och kan verkligen rekommendera det. Behöver man en brandvägg finns det inbyggt i Windows så det behöver man inte heller betala för.

Slutligen: Jag verkar inte vara den enda som valt att avstå Nortons Kalle Anka-produkter.Kommentera