Slumpad post: Hämtning
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Myggnät

| 2011-06-05, 14:37

Vi vill kunna ha fönster öppna nu på sommaren utan att det kommer in getingar, mygg och nattfjärilar. För två år sen gjorde jag en prototyp till dåvarande barnrummet, som har fungerat utmärkt, så nu har jag tillverkat fyra till att ha i fler rum.

Våra fönster öppnas inåt och består i alla rum av ett stort och ett litet fönster. Jag valde att göra en ram med myggnät som sätts fast på utsidan av det lilla fönstret.

Ramen gjorde jag av planhyvlad furuläkt, 15 x 27 mm och nätet var ett vitt insektsnät (båda inköpta på Bauhaus). Själva fönsterramen är inte helt plan i våra fönster, men med dubbla bitar på ena långsidan och en bit på högkant längst ner blev det perfekt. Det måst ju sluta tätt så inga insekter tar sig igenom.

 1. Först gjorde jag en ram med måtten 1326 x 372 mm, som geringssågades i hörnen. Jag limmade ihop dem och nitade på båda sidor.
 2. Sen satte jag en 1272 mm lång bit på ena långsidan (insidan), 32 mm från överkant. Limmade och skruvade.
 3. Jag sågade till en 349 mm lång bit, som jag satte på högkant på nedre kortsidan (insidan), 7 mm från långsidan med extrabiten och 8 mm från underkant. Limmade och skruvade.
 4. När limmet torkat, målade Sue alltihop med vit oljefärg, två strykningar.
 5. Jag nitade sedan fast myggnätet på utsidan. Jag vek in nätet där jag nitade.
 6. Jag borrade ett 4,5 mm hål mitt på övre kortsidan och måttade in myggnätsramen framför fönstret. Jag markerade på fönsterramen var hålet var och skruvade sedan dit en 4 mm hybridskruv (halva maskinskruv och halva träskruv) och fäste myggnätet med maskinskruven i hålet. Skruvade sedan på en vingmutter för att fästa.
 7. Innifrån fäste jag nederdelen av myggnätet med häftpistol.


14 kommentarer to “Myggnät”

 1. Syster Yster says:

  Jisses så snyggt! Kan du inte komma hit och fixa en nättdör till min köksdörr nu också? Verktyg har jag, och nät, mne det vore schysst om du fick med dig läkten också… och ett par smidiga gångjärn… och en liten hasp… 😛

 2. John says:

  Visst – jag ska försöka komma ihåg det nästa gång jag tittar förbi… 😉

 3. John says:

  Jag ska faktiskt göra en till vår balkongdörr också. Den kanske har ungefär samma mått. Kan återkomma med feedback efter det!

 4. Syster Yster says:

  Just exakt en sån vill jag ha! 😀 Gärna utförlig beskrivning med bilder, tack 😉

 5. Syster Yster says:

  Hm… ersätta? Varför det?

 6. John says:

  Ramen var lite för vek så den har börjat “hänga” lite…

 7. Syster Yster says:

  Vad har den för mått?

 8. John says:

  Tror jag anar vad du far efter. Ska kolla… 🙂

 9. Sue says:

  Kanske en tur till oss senare i sommar? Eller så skulle ju vi komma till dig var det ju 🙂

 10. John says:

  Vad har den för mått?

  82×206 cm.

 11. Syster Yster says:

  Asch – min dörr är inte mer än 81×187… nåja, det var en bra tanke 🙂
  Sue: ja, jag tror faktiskt det är er tur… 😉

Kommentera