Slumpad post: Ansiktsmålning
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Separera användare i webbläsaren

| 2011-08-22, 10:49

På vår stationära dator har vi varsitt användarkonto i Windows. På så sätt är alla inställningar och sessioner personliga och kommenterar man något på Facebook eller chattar, vet man att man använder sin egen användare.

När jag kollade lite på Netbooks, noterade jag att de alla kommer med Windows 7 Starter installerat. En av begränsningarna där är att den inte stöder “Fast user switching” – man måste alltså logga ut en användare för att logga in med en annan. Detta störde mig enormt eftersom det blir svårt att vara flera som använder datorn.

Efter lite funderingar insåg jag dock att nästan allt “personligt användande” gjordes i webbläsaren – Gmail, Google Reader, Google plus, WordPress, Facebook, webläsarpluginer, sparade lösenord etc. Vi använder Google Chrome och där kan man skapa separata genvägar till olika användare och på så sätt få olika användare i webbläsaren med samma användare i Windows.

Såhär gör man:

  1. Stäng Chrome.
  2. Chromes sparar användardata i en “default-katalog”: “C:\Users\johjar\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\default”. Kopiera den eller skapa en ny tom katalog för varje användare.
  3. Skapa en genväg för varje användare. I genvägen måste du ange vilken katalog som ska användas för användardata: “C:\Users\<windows-user>\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe –user-data-dir=”..\User data\<username>””.

Läs mer här…

Ett tips är att använda olika ikoner för genvägarna och att kanske även använda olika teman i webbläsaren, så ser man enkelt vilken profil som används. Ett annat tips är att använda Chromes funktion för synkronisering av bokmärken, historik och lösenord etc.

Edit: Det verkar inte som det går att kopiera befintliga användarmappar, utan bara skapa nya.En kommentar to “Separera användare i webbläsaren”

  1. Sue says:

    Helt fantastiskt smidigt 🙂
    Åh har man sen synkningen med bokmärken och lösenord är det som att vara på samma dator.

Kommentera