Slumpad post: Årets regn
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Ny dator

| 2011-10-10, 20:14

För något år sen köpte vi en gammal Dell-dator från jobbet för 100 kr. Den har vi använt som TV-dator – t ex för SVT Play och kollat på några filmer från Headweb. En dag gick nätaggregatet sönder. I princip inget i en Dell-dator följder standard, så efter att ha köpt en låda och bytt moderkort (hade ett som låg o skräpade på vinden), funkade datorn igen. Problemet var bara att den den blev lite för varm och för att kyla tillräckligt behövde fläkten arbeta så mycket att den lät för mycket. Jag provade med en större och tystare fläkt, men det lät ändå mer än acceptabelt för en mediadator.

Istället började jag snegla på en ny TV-dator. Ganska snabbt hittade jag Asus EEE Box och den nyaste modellen med de specifikationer vi behöver hette Asus EB 1021 och kostade 3 500 kr. Den är stor som ett mjölkpaket (1 liter), saknar DVD, drar ca 25W och är ljudlös.

Jag var lite orolig för grafikprestandan dock. Jag vill ju ha den att visa film i full HD – något som den gamla datorn hade lite problem med faktiskt och processorn i denna är inte direkt den kraftfullaste. Oron visade sig vara obefogad dock. Full HD var inget problem att som mediadator är den klockren. Windows 7 gör att den är väldigt flexibel, dock använder vi vår Blueray-spelare för att kolla på DVD eller nerladdad film.

Datorn beställdes från JME Data då de var bland de billigare på Prisjakt. De var också en av de få som hade den nyaste modellen med ny processor och nytt grafikkort. Datorn levererades på två dagar men när jag packade upp den visade det sig vara fel modell (den gamla modellen). Jag ringde dem och fick direkt en returfraktsedel med epost så jag kunde skicka tillbaka den. Några dagar senare kom rätt modell med posten.2 kommentarer to “Ny dator”

  1. […] och i syfte att komma igång med datormusiken igen har jag nu köpt en monitor och flyttat TV-datorn till pianohörnet. Monitorn monterades på en monitorarm på bokhyllan och datorn sitter på […]

  2. […] en samtidigt. Därför började jag fundera på att införskaffa en extradator av samma typ som tv-datorn för att rigga brevid den stationära. Vi har redan två skärmar och det borde gå att dela på […]

Kommentera