Slumpad post: Klarat semestern
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Backup hemma med EaseUS

| 2012-02-11, 9:45

Backup hemma ska vara enkelt och automatiskt. Förr i tiden använde jag Windows inbyggda backupprogram och backade upp viktiga kataloger.

När vi köpte nätverkshårddisken och bytte till en mindre SSD disk i den stationära datorn blev det praktiskt att backa upp hela hårddisken och lagra på nätverkshårddisken med Norton Ghost. På så sätt slapp jag bestämma vad som ska backas upp och skulle olyckan vara framme kunde jag återskapa hela disken och slippa installera Windows och program från början (se vår backupstrategi).

Efter uppgraderingen till Windows 7 fungerade dock inte versionen av Norton Ghost, så jag fick leta efter något annat. Efter lite efterforskningar hittade jag EaseUS Todo Backup Free, som i gratisversionen har i princip samma funktioner som Norton Ghost.  Man kan skapa backupjobb för filer eller hela diskar. Det går att schemalägga och man kan sätta upp olika sätt att skapa differentiella backuper.

Just nu har jag satt upp backupen på vår stationära dator såhär:

  • Hela disken (120 GB) backas upp två gånger i veckan.
  • Första backupen gjordes full och efter det görs bara differentiella backuper (endast förändringar sparas).
  • Backuper lagras på nätverkshårddisken.
  • Programmet skickar email till mig både vid lyckad eller misslyckad backup.

Programmet körs som en service och backuper körs oavsett om jag är inloggad eller inte. Skulle datorn inte vara igång när backupen är schemalagd körs den senare (när det går). Det går också att välja en befintlig backup och montera den som en enhet i datorn och på så sätt smidigt få tillgång till innehållet i en backup. Det går också att konvertera en backup till en VMWare image och alltså boota den i VMWare player för att t ex starta program eller hitta inställningar i en backup image.

Hittills har jag inte haft några problem EaseUS och för oss funkar lösningen klockrent.Kommentera