Slumpad post: Den röda hallmattan
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Inomhuscykling

| 2018-02-10, 9:42

En kollega pratade för något halvår sen att han kopplat sin trainer till datorn och kunde cykla i en virtuell värd framför datorn/TV:n. Det lät väldigt coolt men samtidigt tyckte jag att det kanske var lite overkill för min del. Sen började det dyka upp virtuella cykelpass på Strava och då väcktes mitt intresse igen. För en vecka sen beställde jag så en trainer och i tisdags kopplade jag ihop den med datorn och cyklade mitt första virtuella pass.

Trainern jag köpte är en Elite Turbo Muin B+ som är direktdriven, d v s man tar av bakhjulet på cykeln och monterar trainern istället. Fördelen är att det blir mer exakt, man slipper byta till ett trainer-däck och kanske att det blir lite enklare.

Den virtuella värden är Zwift. Det finns fler, men jag har (ännu) inte provat någon annan. Det hela funkar så att trainern mäter hur stor effekt jag genererar, skickar det trådlöst till datorn, och sen räknar Zwift ut vilken hastighet det motsvara beroende på hur mycket uppför det är. Det finns ingen återkoppling tillbaka till cykeln utan trainern blir trögare ju fortare bakaxeln snurrar, vilket gör att jag genererar mer effekt, o s v. Det känns väldigt naturligt och intuitivt.

På datorskärmen ser jag en första-persons vy av vägen där jag cyklar, och alla andra cyklister som är där och cyklar i realtid. Det finns massor med “spel-ingredienser” som att man tävlar mot andra och sig själv på delsträckor, får poäng för olika bedrifter (många pass i sträck, högsta hastighet etc). Man får även nya “saker” i spelet (tröjor, hjul, cyklar, levels) precis som i ett spel och det är som vanligt förvånande hur mycket man anstränger sig för att uppnå det där. Allt syftar till att göra den ganska tråkiga uppgiften att cykla på en trainer inomhus roligare och det lyckas verkligen! Det känns förvånansvärt mycket som att man verkligen är där, och cyklar och alla tävlingsmoment och all mätning gör att tråkigheten helt försvinner.

Hittills har jag hunnit avverkar ca 10 mil i London, Watopia (en ö i stilla havet) och Richmond och hittills har det känts ungefär som att spela ett spel, men man får motionen på köpet. Mycket lyckat och jag hoppas det håller i sig.

För den som tycker det låter intressant kan jag rekommendera den här filmen som visar hur enkelt det är att komma igång med virtuell cykling utan att det kostar en förmögenhet: ZWIFT ON A BUDGET: Indoor Cycling Explained av Shane Miller.



Kommentera