English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Valpkurs – del 4

| 2018-06-22, 10:52

I onsdags var det dags för tillfälle nr 4 och den här gången var väl inte vädret riktigt på vår sida. Men som hundägare ska man väl inte tycka att regn är jobbigt så vi satte på regnkläder och tog med paraplyer. Den som tyckte det var jobbigast var nog Raffe. Kanske jag när jag skulle anteckna…

Vi pratade om inkallning och att det ska betyda party hos husse/matte. Hunden ska släppa allt och komma. Det går bra att ha både ett ord och vissla (och för all del även kroppsspråk). Vi började jobba på att lägga grunden genom ping-pong-leken. Här använde vi spårlinan så vi fick lite rörelsefrihet.

 • Gav godis till hunden och la en på backen direkt för att distrahera och sprang därifrån.
 • Troligen springer hunden efter dig.
 • Efter några gånger med detta kan man lägga på sin inkallning när hunden är på väg mot dig.

Detta är bra att träna på olika platser, tex Farsta centrum med mycket folk så hunden lär sig att fokusera trots supermycket störningar. Om de skulle fastna i annat på vägen till dig så ska man inte ropa utan gå dit och börja om.

Det är bra att träna dem på att avbryta sin lek, men bara en kort stund för att sen få återgå till leken. Detta för att de inte ska koppla samman inkallning med att allt roligt tar slut med den.

Det man ska komma ihåg är; rör på dig, ropa först när den är på väg till dig, belöna nära kroppen.

Nästa del var äganderätt och här ska man komma ihåg att hundar inte brukar ta saker från varandra så detta behöver man öva på. Absolut inte dåligt ledarskap hos dig om hunden inte vill dela med sig till dig.

Under träning med detta ska man komma ihåg sin egen inställning – glad och positiv. Låt aldrig hunden känna av att du är stressad/arg etc. Har du inget godis och det är kris så “Oj, den där tar jag!” med glad röst.

“Wow, vad har du hittat?” – byt mot godis. Detta gör att hunden vill visa dig vad den hittar. Bieffekten kan vara att det kommer med många “presenter”…

Loss var sista delen vi gick igenom. Två övningar gick vi igenom för att påbörja den här träningen.

 1. De håller i en grej
 2. In med godis vid nosen
 3. När de släpper säg loss
 4. När man gjort detta typ 10 gånger så kan man testa att säga loss som steg 2. Om det inte funkar så fortsätter man träna grunden.

Den andra övningen är en boost-övning.

 1. Hunden står framför dig
 2. Du har godis bakom ryggen
 3. Säg loss
 4. Ge godis

Den här övningen ska man såklart vara lite försiktig med när de har fått en god belöning (typ ben). Dumt att öva då. Låt hunden vara.

Till nästa gång ska vi ha med två koppel (gärna en lång lina) igen. Läxa är att kunna gå ifrån hunden med ryggen mot den (sitt/stanna kvar), fotgående och inkallning.Kommentera