Slumpad post: 2 min och 20 sek
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Online facilitation – kursen slut

| 2020-09-17, 18:54

Det blev intensivare än jag hade förväntat mig. Som vanligt tänker jag att jag bara ska ha all kunskap helt plötsligt, inte lära mig.

Största utmaningen i den här kursen var att vi delades upp i grupper och det var sen gruppen som skulle jobba ihop och förbereda en hel del sessioner. Gick ibland sådär. Allt har mycket, plus olika familjesituationer, arbetssituationer och är olika disciplinerade. Lite som livet i allmänhet så det speglade ändå verkligheten fint. Vi hade Slack, Miro och kursmaterial på Thinkific. Men trots utmaningarna hade vi 8 tillfällen vi hann ses – utöver själva kurstillfällena som var 6 totalt. Vi avslutade dessutom med bravur och överträffade våra förväntningar med att leverera en broschyr.

Kommer sakna personerna i kursen. Trots att det bara varit 5,5 vecka så har man ändå kommit nära på något sätt. Kanske främst för att vi gjort rollspelsövningar och varit i situationer där man går utan för sin komfortzon.

Har lärt mig mer än förväntat (vet inte om jag hann förvänta mig så mycket egentligen iofs) och har fått mycket inspiration och kunskap som jag kunnat använda på jobbet, både rent praktiskt men oxå inför framtiden.

Blandade termer som jag tagit till mig där jag hade koll på några före men nu kanske ännu mer inser vikten av dem.

 • Synkront vs asynkront. Har inte tänkt aktivt på det tidigare men gör det hela tiden nu.
 • POWER. Hur viktigt det är att ha koll på dessa delar inför möten (Purpose, Outcome, What’s in it for me, Engage, Roles & Responsibilities)
 • All models are wrong but some are useful
 • Integral Theory (I, IT, WE, ITS) – hur vi ser på saker ur olika perspektiv
 • Core protocols – grunderna för att få det att funka i team
 • Team agreement – en sak man nästan alltid bör göra – även i familjen?
 • Emotional awareness – medvetenhet är steg ett
 • Kantor´s four player model (move, follow, oppose, bystand) – hur gör man när diskussioner fastnar?
 • Visual facilitation – så himla viktigt och faktiskt enkelt ibland
 • Engaging participants – en av grundpelarna i detta
 • Listening, Observersion vs Interpretation, Tactical empathy – olika områden för att kunna lyckas som facilitator
 • Inclusion – hur sjukt viktigt och svårt det är med inkludering.
 • Decision making – går att strukturera på olika sätt

Nu har jag ett gäng nya vänner på LinkedIn och många erfarenheter som gör att jag känner mig ännu mer peppad inför hösten (och 2021).Kommentera