Slumpad post: Komma på kalas
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Gå i pension?

| 2021-02-04, 7:07

Pension har varit rätt avlägset och ointressant. Trots att en i familjen faktiskt jobbar på Pensionsmyndigheten. Vi har gjort aktiva val att inte lägga energi på pensionssparande. Särskilt när barnen var små.

Nu har jag börjat fundera lite på det. När vill jag gå i pension? John är 7 år äldre och inte fasen är jag sugen på att fortsätta jobba när han slutar? Eller?

Vad gör man när man gått i pension? Något vill man väl göra? Hitta en sidoverksamhet redan nu som man kan fortsätta med i sin egen takt?

En av anledningarna att jag inte orkat bry mig är att det känns så komplicerat, men egentligen är kanske mest komplext.

Det finns tre olika typer av pension: Privat pension, tjänstepension och allmän pension.

Det finns ju pensionsålder men den är inte fast och det finns olika regelverk för de olika typerna. Privata och tjänstepension verkar ha från 55 år, medan den allmänna verkar ha 62 nu men kommer höja för min åldersgrupp till 63 (säkert ännu högre före jag når 65). För de privata och tjänstepensionen kan man dessutom välja på hur många år man vill ta ut den. Vissa begränsningar finns säkert beroende på av vem och när du har köpt.

Man kan simulera sin pension på vilket är lite intressant. Där ser man tydligt konsekvenserna om man går tidigt eller senare. Alla rådgivare upplever jag försöker skrämmas med att man inte får ut lika mycket pengar, men ärligt så tycker jag att det är nu under barnåren som det behövs mest, sen ser jag att vi kommer klara oss rätt bra. Att vara cirkulent ger en enklare ekonomi helt klart.

Dessa tankar hänger lite ihop med nästa fas i livet som vi inte vill ha i Stockholm. Intressant är oxå diskussionerna i samhället nu under pandemin och med klimatkrisen vi är mitt i att fler spås flytta från storstäderna och kanske är det så att vi om 10 år kan jobba som nu – dvs på distans mestadels.5 kommentarer to “Gå i pension?”

  1. Sandra says:

    Ja längtar till pension….inte åldern men friheten över mina dagar.

Kommentera