Slumpad post: Goda kakor
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Årets sommarpratare 2022

| 2022-09-22, 20:18

Under sommaren har jag försökt lyssna lite mer aktivt på radio och då är sommarpratet en bra grej att ta till. Jag började ha min halskragehögtalare på vissa hundrundor och vips har jag hunnit lyssna massor. Lyssnat med musik vilket ger mig väldigt bra tanke- och reflektionspauser.

Vilken bredd! Vilken fantastisk blandning människor, erfarenheter och insikter. Vilka liv och erfarenheter man fått ta del av. Wow!

 1. Christian von Koenigsegg – hade jag egentligen inte tänkt lyssna på men röjde i köket där radion finns och då brukar jag lyssna på P1. Intressant historia att ta del av även om det kändes väldigt överklass. De jobbade dock extremt hårt så det har inte kommit gratis utan verkligen varit en resa som heter duga. Imponerande!
 2. Charlotte Kalla – blev inte riktigt som jag förväntat mig men ändå bra. Om hur hon började åka skidor, och hur hon slutade. Och om den legendariska stigningen i slalombacken. Minns hur mycket mamma gillade Charlotte.
 3. Camilla Hamid gillade jag mycket hos Carina Bergfeldt och har ett par av hennes böcker. Oerhört bra prat. Kanske inte så mycket nytt efter Carinas show men helt klart mer på djupet kring dessa saker. Älskar hennes inställning. Klarar dock inte av att följa henne på instagram för jag vill baka allt.
 4. Gudrun Persson som är Rysslandsexpert lyssnade jag lite halvhjärtat på faktiskt (rensade på vinden) och vet inte om jag fick ut så supermycket av.
 5. Amat Levin – svart historia. Så sjukt lite jag vet egentligen. Pinsamt hur vi i väst ignorerat och förvridit.
 6. Bengt Einar Sotarn Johansson – vilket annorlunda liv. Har aldrig tidigare hört talas om honom så otroligt intressant att lyssna på hans historia utan några förutfattade meningar.
 7. Josef Fares har bytt bransch, för typ 12 år sen, vilket jag helt missat. Vilken passion och drivkraft. Orädd att gå all in för det han tror på. Speldesigner. Vilken grej! Blev genast sugen på att testa de spel han designat!
 8. Hedvig Lindahl gav insikt i hur mycket som hänt under hennes 20 år i fotbollen (på hög nivå). Trots det finns det mycket kvar att önska.
 9. Emma Hamberg gav väldigt mycket att tänka på. Kring livet. Hur vi resonerar, hur vi funkar. Vad som kan hända. Att livet ibland överträffar fantasin. Lyssnar gärna om.
 10. Sverker Jörlin skulle jag kunna lyssna på igen. Så många insikter kring livet, ångest, Norrland, klimatet och massa annat.
 11. Emanuel Karlsten skulle jag oxå kunna lyssna på igen. Hans insikter är djupa och jag förstår bättre varför jag gillar att följa honom i sociala medier.
 12. Stefan Krakowski tog upp ett intressant ämne. Något skavde lite men jag kunde inte riktigt sätta fingret på det. Så läste Jag Nina Rungs reaktioner. Funderade lite. Kände inte helt igen mig i det. Sen läste jag ytterligare någons reaktioner på Ninas reaktioner och till slut visste jag inte riktigt. Är nästan sugen på att lyssna om.
 13. Kateryna Martyniuk ger insikt i hur det påverkar att leva mitt i ett pågående krig. Oerhört intressant.
 14. Jacob de Geer som grundade iZettle gav insikter i hur mycket jobb det faktiskt ligger bakom de flesta framgångssagor. Och man offrar andra delar av livet helt enkelt.
 15. Mian Lodalen kan jag tänka mig att lyssna på igen. Vilka insikter, klokheter och provokationer. Lite högt och lågt. Gav mycket att tänka på.
 16. Stefan Ingves gav en insikt i vad som händer bakom kulisserna på den globala marknaden kring banker. Så otroligt mycket man inte vet.
 17. Sara Hector ger en ärlig bild av sitt liv som idrottsperson. Livet som ändå pågår samtidigt som vi bara ser korta sessioner när de presterar och lyssnar på några korta intervjuer.
 18. Anne-Marie Eklund Löwinder var superintressant att lyssna på. Internat och säkerhet. Frihet och ansvar. Det behövs fler kvinnor inom IT och IT är inte bara att koda. Punkt
 19. Vigdis Hjort gav insikter i sammanhang jag aldrig rört mig i – fängelse. Insikter om att vi (i detta fall iofs Norge men gissar samma här) helt klart kan göra bättre för människor som hamnar i utanförskap.
 20. Katrine Marcals prat gav många tankar kring manlighet, jämställdhet, likheter och olikheter. Nog ett jag kan tänka mig att lyssna på igen.
 21. Siv Malmkvist – född 36 och pratar mest om uppväxten. Perspektiv! Hon föddes 1936 – tre år efter mamma. Tänkte mycket på henne när jag lyssnade. Vilken skillnad på liv då och nu.
 22. Pär Lernström pratar om sin uppväxt och relationen till sina föräldrar. På slutet när han hyllar mamman kommer tårarna. Fint prat.
 23. Emma Schols har jag oxå sett hos Carina Bergfeldt men här pratar hon inte bara om själva räddningen utan om vägen tillbaka. Hur hon perioder fått ta emot hat från olika håll på grund av olika saker. Påverkade mig en hel del att lyssna på detta.
 24. Farshid Jalalvand berättar sin historia på ett intressant sätt. Sonen finns där hela tiden och verkar vara en knytpunkt för honom. Många intressanta tankar om vem man är, har vi en själ och så vidare.
 25. Elin Röös är it-personen som blev klimatforskare för att det skavde. Bra, sakligt program om att det är bråttom, vi kan göra saker på flera nivåer men vi måste göra och sluta prata.
 26. Karin Stöckel om arbetslivet i gruvan. Vilket annat liv! På så väldigt många nivåer. Snacka om att göra skillnad i en mansdominerad värld.
 27. Jacques Mwepu om sin uppväxt i Afrika, varför han kom till Sverige, om livet i Sverige och hur han kom att jobba inom kriminalvården och en del om det jobbet. Mycket lyssningsvärt!
 28. Åke Sellström pratar om en dimension av krig som man sällan ser. Han har varit jobbat för FN och är även kemist med specialitet på massförstörelsevapen – kemiska. Vilket liv!
 29. Gregor Zubicky som pratar om sitt liv och lite kort om sin sjukdom som tvingade honom att sluta spela oboe. Vilken uppväxt! Att man kan ha det så olika. Trodde först att jag faktiskt inte orkade lyssna men det var riktigt bra.
 30. P-A Åhlén som jobbar med biologisk mångfald. Oerhört insiktsfullt och jag fick nya tankar om en del – tex turistjakt i Afrika. Mycket man inte vet när man inte är insatt i ämnet och bara lyssnar på stormar i sociala medier.
 31. Lusine Djanyan som berättar om Pussy Riots resa, och sin resa. Galet mycket jag inte har koll på. Migrationsverket får sig en dänga när de 2018 i deras beslut att de inte får stanna säger något i stil med att Ryssland är på väg att bygga upp demokrati. Yeh, sure.
 32. Hana Al-Khamri som jämför Saudi-Arabien nu med Sverige för 100 år sen. Otroligt intressanta insikter hon ger.
 33. Robert Ashberg som jag har fördomar om men faktiskt fick ge mig på en del.
 34. Jörgen Persson med fokus på sin väldigt speciella karriär. Vilken resa!
 35. Bert-Åke Varg som under sitt liv upplevt sjukt mycket. Det har hänt så galet mycket i världen.
 36. Marie Agerhäll som berättar om jakten på vad hon ska bli när hon blir stor. Underbart mycket igenkänning i hur det var att växa upp.

Mycket möjligt att jag kommer lyssna på fler men nu vill jag inte vänta med den här längre. Inser även att jag gått över och lyssnar på lite andra saker ibland.

Tidigare år: 20172018 & 20192020, 2021


Kommentera