Slumpad post: Inte ett ben
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Strömmande musik

| 2008-01-11, 10:43

winamp.gifFör någon månad sen köpte jag en Pinnacle Soundbridge som kan spela MP3-filer via det trådlösa nätverket. Allt funkade utmärkt men det fanns en liten naggande nackdel, nämligen att displayen på Soundbridgen är ganska liten vilket gör att det blir ganska svårt att hitta bland all musik. Hittills hade jag nästan bara använt mig av funktionen att “spela genre” – alltså t ex julmusik, klassiskt o s v, men vill man lyssna på något specifikt kan det bli lite omständigt.

Ett annat sätt att strömma musik, och som flera andra mediaspelare använder sig av, är att man bestämmer vad som ska spelas i datorn men att det sedan spelas upp av mediaspelaren, ungefär som en radio fast det sker via nätverket istället. Eftersom man kan lyssna på internetradio med Soundbridgen tänkte jag att det kanske kan gå att sätta upp en Shoutcast-server och på så sätt strömma musik som spelas i datorn till den istället.

Efter lite pillande och mixtrande så fick jag det att funka genom att göra ungefär såhär:

 1. Installerade Shoutcast server på servern.
 2. Installerade Winamp med Shoutcast pluginet på laptopen.
 3. Öppnade Shoutcast pluginet i Winamp och kopplade upp den mot servern.
 4. I Soundbridgen finns tydligen en webserver vilken man kan öppna i Firefox/IE genom att gå till dess IP-adress.
 5. Där kan man ange URL till favoriter. Jag angav URL:en till serverns Shoutcast (t ex http://192.168.0.1:8000).
 6. Startade en spellista i Winamp.
 7. Öppnade favoriten i Soundbridgen (klickade på favoritens nummer på fjärrkontrollen).

Funkade klockrent! Nu kan jag sätta upp en feting-spellista som spelas i datorn och lyssna på det i min Soundbridge. Eventuellt skulle det kunna bli ännu en Soundbridge så kan jag lyssna på samma musik i flera rum.2 kommentarer to “Strömmande musik”

 1. Niklas says:

  Du är ju ett geni 🙂

 2. John says:

  Äsch då… 😳

Kommentera