Röda ingefärsshot

Vi har ju under 1,5 år kört med ingefärsshot. Inte dagligen men rätt ofta periodvis. Vi började med ett recept (som bygger på ett jag googlade fram) och som vi sen förändrade förra våren genom att lägga till chili. Igår när jag gjorde igen så la jag till rödbetspulver och det blev gott och frän färg!
Så här gör jag.
- Grovskalar ca 400 g färsk ingefära och delar i mindre bitar som jag lägger i mixern.
- Mäter upp 1 liter vatten och häller i lagom mängd (beror på hur mycket som får plats i mixern, resten häller jag på senare).
- Lägger i en torkad chilifrukt.
- Häller i typ en halv matsked gurkmeja (har funderingar på att köra med färsk men ännu inte provat).
- Kör i mixern korta perioder (typ 10-15 sekunder), och gör det under 1-2 timmar. Kanske max en gång i kvarten så det får stå och dra sen. Ibland händer det att vi glömmer den och inte kör så många gånger men den står någon timme…
- Häller om möjligt i resterande vatten.
- Tar fram en tillbringare och häller i typ 1 matsked rödbetspulver (skulle kanske funka med färska oxå?). Bör nog röras ut med lite vatten så det inte blir klumpar.
- Silar över till en tillbringare för att få bort allt “fruktkött” från ingefäran.
- Pressar saften ur 2 citroner och häller i.
- Rör i 1 matsked honung.
- Häller över på flaska.
- Förvarar i kylen i typ 2 veckor (minst).
Men gud tar de en till två h???? Hur orkar du masa med det?
Alltså, efter att man fixat i början (skära och så) behöver man bara köra mixern någon gång ibland – kanske ska förtydliga det. Sen lite meck typ 5 minuter på slutet. Dvs kanske max en kvart.
Jaha…hahaha de e kanske jag som e trög. Tänkte guuuud vem orkar med det