Slumpad post: Motorsåg
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Länder jag varit i

| 2023-06-12, 7:14

För 20 år sen tyckte jag det var viktigt att resa och uppleva, och räknade antalet länder jag varit i. Nu har jag helt släppt det där sen ett tag. Kanske en del för att det är svårt att resa på ett klimatneutralt sätt, och kanske för att jag insett att jag faktiskt är väldigt nöjd med hemmaplan. Sen skulle jag ju gärna vilja ha en ny hemmaplan (nästa boende) men ändå.

Blev inspirerad av Worldle och Where taken kände jag att jag åtminstone ville ha lite koll. Listar länderna i den ordning som jag varit i dem första gången.

 1. Sverige är ju självklart där eftersom jag är född här.
 2. Norge kom som nummer 2 med tanke på att jag växte upp 2 mil från norska gränsen och på 70-talet åkte man dit och handlade mjöl bland annat. Har dock inte alls rest runt i Norge utan bara när gränsen. Skulle gärna resa mer i Norge.
 3. Danmark blev det på 80-talet. Minns inte när första resan dit var men gissar att det var Köpenhamn och Tivoli där när vi var på vår årliga släktbesöksvecka i Skåne. Sen Har det blivit många besök i olika delar av Danmark, bland annat ett klassutbyte i 6:an. 2016 drog vi till Legoland med hela familjen.
 4. Ryssland och S:t Petersburg 1991 tillsammans med en klasskompis. Vi tog bussresa och sen kryssning dit. En upplevelse på många sätt. Minns mest Eremitaget.
 5. Italien dit vi åkte på klassresa 1992. Såg mycket i Rom och omnejder då vi hade en fantastisk lärare och guide.
 6. Vatikanstaten besökte vi givetvis när vi var i Rom. Mäktiga byggnader måste erkännas.
 7. USA drog jag till sommaren 1994 för att spendera ett år som barnflicka/au-pair. Det blev en enorm erfarenhet på många sätt. Jag har sen varit tillbaka 3 gånger tror jag. Samla på vilka stater man varit i var en annan grej…
 8. Nordirland besökte jag under 5 veckor våren 1996 via kurs på Skinnskattebergs folkhögskola. Oerhört givande vistelse.
 9. Irland besökte vi ett par gånger under tiden i Belfast och hela resan avslutades med Galway och Dublin en vecka eller så om jag minns rätt.
 10. Frankrike och Paris fick sig ett besök när jag fick en övernattning där på min USA-resa sommaren 1996. Inte alls fel. Strosade runt i Paris en kväll och såg åtminstone ett par kända ställen.
 11. Finland och främst Åland till en början blev det sommaren 1999 tror jag då en klasskompis i Uppsala fyllde 25 och bjöd oss alla dit (hon kom därifrån). Har sen dess varit på Åland flera gånger och Joensuu en gång.
 12. Indonesien bar det av augusti 1999 för en tre månader lång rundresa i Asien. Var runt på många olika öar i Indonesien, åtminstone sex av de större. Både väldigt turistiga delar men även andra där vi nästan saknade turister.
 13. Malaysia blev nästa land med ryggsäcken på där vi åkte runt lite lagom, mest stannade på en ö och sen Kuala Lumpur.
 14. Thailand blev en avstickare från Malaysia och vi var bara i söder i kanske 10 dagar.
 15. Singapore blev det avslutande landet på månaderna i Asien och nog det vi gillade minst. Kanske för att det är mest likt här, och väldigt dyrt i jämförelse.
 16. Turkiet och Istanbul inledde en kortare ryggsäckstur hösten 2000. Till Turkiet drog vi hela familjen 2014 och fick känna på regnoväder utan dess like.
 17. Israel blev nästa land och där bodde Lina som hälsades på i några dagar. Vi åkte runt och fick sen en hel del ställen. Väldigt olikt.
 18. Egypten och Röda havet fick några dagar men jag vet inte om jag gillade all sand så mycket.
 19. Jordanien blev avslutningen på den här resan och det var en intressant upplevelse med Petra, tältnatt i Wadi Rum och jeepåkning i öknen. Kanske mest minnesvärt hur annorlunda jag kände mig som kvinna från väst.
 20. Wales drog jag och Camilla till kanske 2001 för att hälsa på vår lägenhetskompis från Uppsala-tiden. Mattias som pluggade där. Intressant att åka runt.
 21. England och London drog vi till efter det för att hälsa på en tjej vi träffade på resan i Asien.
 22. Schweiz landade vi i när vi skulle till franska alperna och åkte sen buss därifrån. Känns lite sådär att räkna det för vi var ju inte riktigt där.
 23. Skottland tror jag 2004 då vi hälsade på Anna som pluggade i Aberdeen. Minns mest bilresor runt om i Skottland där vi besökte en hel del olika platser.
 24. Spanien och bröllop åkte vi ner på 2005. Marbella och Barcelona hann vi med. Varmt. 2012 drog vi hela familjen till Lanzarote och 2018 drog jag med några kollegor återigen till Barcelona 2018. Egentligen hade jag nog hellre åkt runt på landsbygden kan jag känna nu.
 25. Sri Lanka fick jag förmånen att åka ner till med jobbet hösten 2006 och jag hann två längre helgturer åt olika håll. Detta var ju nära inpå tsunamin 2004 så den kändes väldigt närvarande.
 26. Nederländerna och Amsterdam fick jag besöka januari 2014 då jag gick en kurs på 2-3 dagar där. Konstig stad med knark och kvinnor i skyltfönster.
 27. Island åkte jag till på konferens våren 2015 och vi hann med gejsrar, vattenfall, hästridning och massa mer under några få väldigt intensiva dagar.
 28. Lettland och Riga åkte jag och en kollega till på konferens 2017. Hann se lite av stan men inte så mycket.
 29. Grekland och närmare bestämt Kreta drog hela familjen till hösten 2017 när John fyllde 50. Här känns det som att vi hann en hel del, cykla, vandra, snorkla och bada.
 30. Tyskland och Hamburg som jag och Simon besökte via nattåg april 2023.

Det blev fler länder än jag tänkt faktiskt.Kommentera