Slumpad post: Bad #29
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Mobilt bredband “enkelriktat”

| 2008-11-12, 16:28

I somras hjälpte jag min mamma att fixa bredband. Hon köpte en laptop och mobilt bredband från Telia.

En tanke var att hon skulle kunna använda “Windows fjärrhjälp” när något strulade eller behövde göras. Fjärrhjälp innebär att hon kan tillåta att jag ser hennes skärm på min dator och även att jag kan styra hennes dator via internet.

När vi skulle testa kunde jag dock inte få det att fungera. Jag provade alla upptänkliga möjligheter inklusive VNC (ett annat verktyg). Efter lite efterforskningar visar det sig att allt bredband med 3G är skyddat bakom en NAT-brandvägg. De tillåter helt enkelt inte några inkommande anslutningar, inte ens på port 80. Doh!7 kommentarer to “Mobilt bredband “enkelriktat””

 1. Jonas says:

  Har du provat CoPilot (https://www.copilot.com/)?

 2. John says:

  Näe – inte hört talas om förut, men det verkar ju vara ett intressant alternativ. Menar du att det på något sätt skulle fungera ändå?

 3. John says:

  Jag läste lite om det och man kopplar upp via deras server. Eftersom det innebär att man inte öppnar några inkommande portar blir det inga problem med brandväggar/routers. Det är dock en betaltjänst men det är bra att alternativet finns och det verkar riktigt enkelt.

  Dock har jag för mig att det finns något trick där man kan sätta upp en VNC förbindelse genom att servern (den man kopplar upp mot) initierar förbindelsen och på så sätt lura brandväggen. Ska nog laborera lite med det först… 🙂

 4. Niklas says:

  Va märkligt. Vi kör bara med VNC på jobbet och det har funkat med de mobila leverantörerna som vi råkat ut för.

 5. Niklas says:

  Kom på en sak till, vi har dessutom kontakt IN i databasen via 3G, kolla så att tjänsten “publikt IP” är igång. Det var jag tvungen att beställa hos en kund, tro iof att det var telenor…men det kanske kan vara värt att testa.

 6. John says:

  Ja, jag har nu fått det att funka med VNC men man måste gå “bakvägen” och initiera uppkopplingen från serverdatorn. Det är säkert så ni gör på jobbet Niklas, men det var ett nytt sätt för mig:

  I klientdatorn (den som ger hjälp)
  1. Starta “Listening VNC viewer”.
  2. Öppna port 5500 (OBS! alltså inte 5900) i en eventuell brandvägg (och/eller forwarda den porten till datorn i din router).

  I serverdatorn (den som får hjälp)
  1. Starta “VNC server”
  2. Högerklicka på dess ikon i system tray och välj “Add new client”
  3. Skriv in den publika IP-adressen till klientdatorn

  I klienten ska nu skärmbilden på serverdatorn dyka upp oavsett hur många brandväggar serverdatorn sitter bakom!

 7. Niklas says:

  Exakt så vi gör 🙂

Kommentera