Slumpad post: Fyndat
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Smith, Rick & Lourie, Bruce: Förgiftad

| 2011-08-16, 21:21

Vilken viktig bok!

Indelad i olika kapitel som kan läsas för sig.

Vissa delar av boken är lite sega med mycket text om hur författarna gått tillväga för att påverka politiker. En del skummade jag igen. Bättre och mycket intressantare var hur de själva utsätter sina kroppar för experiment och visar på hur man både kan sänka och höja olika värden i sitt blod.

Gillade mycket tillbakablicken som ändå ger hopp om att det går att förändra eftersom vi har gjort det förut. Allt var inte bättre förr, verkligen inte även om vi den här gången står inför ett större problem misstänker jag.

Bäst var avslutningskapitlet som var en liten sammanfattning av allt med konkreta tips på hur du ska göra för att avgifta dig. Mycket bra med efterordet till den svenska utgåvan.

Gillar att man har fokuserat på några få ämnen för då blir det enklare att komma ihåg.

 • Ftalater – badankor bort! (gav inspiration till nästa bokläsning i ämnet – Badskumt)
 • Perfluorerande ämnen (PFC) – teflonpanna bort.
 • PBDE – flamskyddsmedel och Goretex…
 • Kvicksilver – små fiskar är det som gäller, och återvinna det som går.
 • Triklosan – var skeptisk till många såna här antibakteriella produkter redan före boken.
 • Kemiska bekämpningsmedel – vi tror på ogäs i trädgården 🙂
 • Bisfenol A (BPA) – dax att se över matlådor, dryckesflaskor med mera. (4,5, 1 och 2, resten giftigt låt det stå)

Summa summaron så är detta en lysande bok på många sätt. För mig gick det inte att läsa snabbt för jag blir lite nedstämd av hur det går till i världen. Den kommer att få en fin plats i bokhyllan och jag lär bläddra i den igen för inte minns jag allt bra i den.4 kommentarer to “Smith, Rick & Lourie, Bruce: Förgiftad”

 1. […] (älskar dem verkligen) på Cervera, sen köpte vi massor med nya matlådor (med siffran 2 under), och några […]

 2. […] att ha läst Förgiftad förra året så var det här en passande fortsättning, och fördjupning inom ett visst […]

 3. Fiff says:

  skönt att du också har tänkt på sånt här. Ibland känner jag mig så ensam! Det är inte direkt någon i min omgivning som tar sånt här på allvar eller orkar bry sig.
  JAg brinner för det för mig själv så att säga 🙂
  Vet inte om jag vågar läsa boken, för jag blir som du skrev lätt ledsen och skrämd av att läsa. För det mesta letar jag miljöinformation om det är nåt speciellt jag funderar på. Annars skulle jag bli helt stirrig av alla larm som dyker upp.
  Men när det är dags för nappflaska så ska jag definitivt köpa i glas! De har ju hittat en massa andra gifter förutom bpa som är hälsofarliga. Och man har ju ändå ljummen/varm dryck i dem…
  Kul du kommenterade hos mig, jag ska lägga boktipset på minnet 🙂

  • Sue says:

   Mmm… många vet ingenting om sånt här. Larmen i media är ju dessutom inte alltid rätt 🙁 Får folk att tolka fel, eller agera konstigt. Finns en bra blogg som tar upp lite sånt: http://louisekonsumentkoll.se/. Våra drack aldrig välling (i flaske eller inte) utan åt gröt – som det nu visar sig ofta finns metaller i. Suck. Jaja, alla kan iaf göra något och hellre kunnig än okunnig så man vet när det är viktiga beslut.

Kommentera