Slumpad post: Glömde nästan...
English Swedish
| Prenumerera! | Kontrollpanel | Log in 
 

Söner

| 2016-03-08, 21:38

Idag på internationella kvinnodagen har det cirkulerat en hel del kring detta. En delning i flödet på fejan var en artikel från Aftonbladet med 11 tips som kan bidra till att man uppfostrar söner som är mer jämställda.

Nyttigt! Här kommer punkterna och mina tolkningar.

 1. Uppmuntra att visa känslor. Känslor har varit viktiga hos oss. Man får känna och jag har lyssnat på Petra kring att bekräfta känslan inte ifrågasätta eller försöka förminska. Oftast genom en kram.
 2. Köp dockor. Här är det lite sämre tänkte jag först. Joel hade en docka när Simon kom och den tog han hand om som jag tog hand om Simon. Men sen slutade de leka med den. Däremot kom jag på alla gosedjur som de fixar och donar med.
 3. Låt dem bära alla möjliga färger och klä sig som de vill. Den här punkten känns bra färgmässigt då de har alla möjliga färger och mönster (numera mest randigt, men färgglatt) och själva designar sina kläder då de vill. Däremot har de aldrig haft kjol eller klänning, men jag har erbjudit dem det. Vi har nog aldrig heller försökt styra vad de ska ha på sig.
 4. Tänk efter hur du pratar om flickor, tjejer, kvinnor. Här behöver jag inte tänka så mycket för det är fullt naturligt att behandla män och kvinnor lika. Men däremot får jag tänka till kring utseende och såna saker
 5. Låt honom leka med flickor. Ja, om de vill så får de göra det. De får själva välja vem de vill leka med. Lustigt nog så har båda “bästisar” som är tjejer.
 6. Lär honom om kroppen. Här pratar vi en hel del. Särskilt när jag kittlar dem. Älskar att kittlas men så fort de säger sluta så slutar jag. Pratar om det så att de förstår. Först vill de själva och tjatar och sen räcker det och de säger ifrån. Då lyssnar jag.
 7. Visa bilder på olika familjekonstellationer. Bilder tänker jag, vi umgås med blandade familjer. En kompis har två mammor, jag växte upp med bara en mamma till största delen och bara det här gör ju att vi får chans att prata om att det är olika.
 8. Få honom att förstå hur media fungerar. Något vi ofta pratar om. Kanske inte så ofta just manligt vs kvinnligt utan allmänt om hur tex reklam funkar.
 9. Uppmärksamma hälsosamma relationer. Senast häromdagen avslutade vi ju en bok kring ämnet relationer som gjorde att vi pratade om hur man gör, och hur det kan kännas i de olika rollerna.
 10. Prata om sex. Kanske inte så att vi driver diskussionen men så fort frågan kommer upp svarar vi på frågor ärligt och öppet, och kanske att vi ställer lite frågor tillbaka – kring funderingarna.
 11. Uppmuntra att läsa böcker om starka kvinnor. Vi har läst ett gäng, även om det i många böcker (tyvärr) är män/pojkar. Vi försöker dock läsa väldigt blandat. Kanske är något vi borde tänka ännu mer på.


Kommentera